torsdag 16 augusti 2007

Hela verkligheten på Stjärnsberg

Stjärnsberg var den internatskola som Jan Guillou en gång i tiden gick på och sedermera lyckades få nedlagd på grund av det system av mobbing och penalism som kallades "kamratfostran" som rådde där. I boken "Ondskan" får läsarna en gastkramande inblick i livet på internatskolan som utgjorde fyra år av Jan Guillous liv.
Härom veckan träffade jag en gammal klasskamrat till Jan ute på krogen som enligt egen utsago var en av de så kallade mobbarna i boken. Mannen var redigt berusad men det fanns ett allvar i hans röst och en sorgsenhet i hans blick som lovade att han talade allvar. Med sprucken röst och blanka ögon erkände han allt. Allt Jan Guillou har berättat om Stjärnsberg är sant snörvlade han. Faktum är att Guillou t.o.m. har utelämnat flera detaljer som måste ha upplevts som särsklilt hemska. Den berusade mannen bredvid mig var redo att bikta sig.
"Det är så mycket Janne inte har berättat om livet på Stjärnsberg. Jag tänker främst på de ständiga kalsongrycken han fick utstå. Janne fick så många kalsongryck att han till slut,i protest, redan på morgonen drog upp kallingarna till midjan. Detta förargade oss grabbar ännu mer så vi brukade då brotta ner honom på golvet och kittlade honom under armarna så att han kiknade av skratt sedan brukade vi turas om att munprutta honom på magen..."
Med detta sagt ursäktade sig den berusade mannen och lämnade så en häpen Peter.
Detta var alltså för tungt för Jan Guillou att berätta om. Nästa gång jag ser Guillou så kommer jag att tänka på allt lidande han har gått igenom. Allt lidande.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är du allvarlig?
Jag tror du har hittat på allt detta för Stjärnsbergs skola finns inte ens på riktigt utan det är Solbacka Läroverk som Guillou skriver om, där han gick 1959-1960. Men det verkarju inte du ha riktigt koll på!!!

Norsk skoleelev sa...

Dette virker helt tåpelig, skal du forfalske et intervju, så vær sikker på å få med deg all riktig fakta. Første søk på google ville vist deg at Stjärnsberg ikke finnes, men som anonym sa er Solbacka Läroverk det virkelige navnet på skolen.

Dette beviser jo rett og slett at de norske svenskevitsene har en sannhet i seg, Svensker er dumme...
Bedre lykke neste gang.